Playa Del Carmen – Alapok azoknak, akik még sose jártak itt

Mindenki ismeri a könyveket, amik ‘hülyéknek’, azaz ‘dummies’-nak szólnak. Na én valami hasonlót kisérelek meg most kreálni és a legfontosabb alap információkat Playa del Carmenről egy (vagy két) posztban összerakni, bemutatni ezt a kis Karibi mexikói várost a Világnak, hasznos információt nyújtani az először idelátogatóknak.

Szóval ha még sose voltál Playa-n, Mexikóban, de jönni szeretnél vagy már esetleg be is foglaltad a nyaralást, akkor jó helyen vagy.

Nézzük mi is fog szerepelni ebben az útmutatóban:

  • Playa del Carmen alapföldrajz
  • Playa del Carmen időjárás
  • Milyen nyelvre hallgatnak az emberek
  • Mi merre hány méter és sok-sok tipp, hogy a vakáció jobb legyen

Először is:

ÜDV A MEXIKÓI PLAYA DEL CARMEN-BEN

HOL TALÁLHATÓ PDC AZAZ PLAYA DEL CARMEN?

Playa Del Carmen Mexikóban, a Yucatán-félszigeten található, a nemzetközi repülőtérnek helyet adó Cancuntól délre, körülbelül 1 óra távolságra. A csodakék Karib-tengerrel határolt népszerü nyaralóövezetet Riviéra Maya néven is emlegetik.

Playa del Carmen Cancun és Tulum közt helyezkedik el. Cancun tőle északra kb 68 km-re, mig Tulum a várostól délre kb 65 km-re található.

map2

HOGY LEHET PLAYA-RA LEGKÖNNYEBBEN ELJUTNI?

Ez persze mindig a kiindulási ponttól függ, de alapvetően a legtöbb túrista légi úton érkezik, ugyanis az emlitett repülőtér Playa del Carmentől nem messze található, Cancunban, ahova a világ szinte minden országából érkeznek közvetlen vagy közvetett járatok.

A város mellett található sziget, Cozumel is rendelkezik nemzetközi repülőtérrel, viszont legtöbbször az ide eljutás sokkal drágább. Ráadásul a szigetről Playa del Carmen-re még kompra is kell szállni az átjutáshoz.

A cancuni repteret többféleképpen is meg lehet közeliteni, többek közt a következőkből lehet választani:

  • Taxi
  • Kocsibérlés
  • Privát transzfer bérlés
  • vagy a helyi távolsági buszjárattal  (ADO), amire jegyet a helyszinen is lehet venni, igy egyszerüen be lehet jutni Playa del Carmenbe

Tipp: Akármelyik közlekedési eszközt is válasszuk, landolás után, amikor megcsapja az embert a trópusi karib levegő meleg szele érdemes a gyors átöltözést meggondolni, ugyanis a kocsikban, buszokban a helyiek előszeretettel kapcsolják be a légkondit ezzel néha sarkvidéki légkört teremtve

MILYEN HELY PLAYA DEL CARMEN?

Playa del Carmen, avagy Playa, esetleg PDC (ahogy a helyiek hivják) valaha egy álmos kis halászfalu volt, ami idővel (kezdetben a búvárkodásért idejövő túristák miatt, majd az egyre több vakációzónak köszönhetően) várossá nőtte ki magát. Ez a városiasodás infrastruktúrában is látszik, mivel gombaként nőttek ki az újabb és újabb házak, szállodák, autópályák, viszont a hely ‘charme’-je, hogy Playa-n ennek ellenére megmaradt a kisvárosias jelleg és szinte minden megközelithető gyalog vagy biciklivel.

A város központja az 5. utcának (spanyolul: Quinta Avenida / angolul: Fifth Avenue) nevezett sétálóutca.
Az ingerek másodpercenként érik itt az ember, ugyanis szinte egymás hátára épülve rengeteg étterem, szuvenir bolt, szórakoztató egység található rajta, amik miatt túristák százai/ezrei sétálnak rajta szórakozásként nap mint nap. A sétálóutca nem közvetlenül tengerparton fut, egy utcányira található tőle ( egy-egy utca végén legtöbbször látni a tengert ha nincs beépitve). Körülbelül 4-5 km hosszú és évről evre épül kifelé.

IMG_9075

A tengerpart (szabadstrand) a sétálóutca mellett végig párhuzamosan fut és ezáltal könnyü hozzáférést biztosit a központ szinte minden pontjáról.

Ami meglepő és sok ember nincs tisztában vele, hogy Playa Del Carmen valóban egy Mexikóban található város, viszont elképesztő nemzetközi légköre van, ezért nem az az ‘AlapMexikó’, ami sok ember fejében a tv-k világából létezik. A világ minden részéről jönnek ide emberek nyaralni és letelepedni rövidebb-hosszabb időre. Rengeteg a magas és vékony termetükről felismerhető Argentin vagy éppen gyors szójárású, hadonászva beszélő olaszt is fel lehetfedezni a sok amerikai és kanadai között.

Ami érdekes még a városban, hogy nincsenek magas épületek. A legtöbb ház maximum négy emeletes, ennél nagyobbak  nem nagyon épülnek, tehát nincsenek óriás szállodák, ami a fő különbség Cancunhoz és az ottani hotelzónához képest.

IMG_3456

KELL, HOGY TUDJAK SPANYOLUL BESZÉLNI AHHOZ, HOGY BOLDOGULJAK?

Nem feltétlen, de jó ha pár szót tudsz. Mivel Playa del Carmen elég nemzetközi hely, ezért a ‘közös’ nyelv az angol, a legtöbb helyen (főként hotelekben, éttermekben) legalább valamicskét beszélnek angolul, ezért ha ez alapszinten megy, akkor meg tudja magát értetni az ember.

Kis angol-spanyol-magyar szótár a pár hasznos dologról:

  • Jó napot kivánok!
    Buenas dias!
    Good Morning!
  • Viszlát
    Adios
    Bye bye
  • Sajnálom / Bocsánat
    Perdon / Lo siento
    Sorry / Excuse me
  • Mennyibe kerül? 
    Cuanto cuesta? (Kvantó kveszta?)
    How much does it cost?
  • Nekem ez túl drága.
    Es muy caro para mi. (Esz mui káró para mi.)
    It’s too expensive.
  • Van valami akció?
    Hay algo descuento? (Háj algo deszkuentó?)
    Is there a promotion or sale?
  • Merre van a wc?
    Donde esta el baño? (Donde está el banyó?)
    Where is the toilet?

MILYEN AZ IDŐJÁRÁS PLAYA DEL CARMEN-BEN?

Mindenki tudni szeretné vajon milyen lesz az idő, amikor nyaralni megy. Mindenki jó időt szeretne természetesen, mégha ez az a dolog, amit abszolút nem tudunk befolyásolni.

Errefelé az időjárás jelentésre pillantás nélkül is lehet sejteni, hogy elég nagy a valószinüsége, hogy néhány extrém kivételtől eltekintve 20 fok felett lesz a hőmérséklet legyen akár január vagy augusztus.
Azt hiszem, mindenki boldog lesz ha hallja, hogy Playa-n az időjárás alapvetően egész évben jó, szinte minden nap strandidő. Az átlag hőmérséklet 27 fok körül van. Az esős/hurrikán időszak,  naptár szerint nyáron van. A legtöbb eső általában Szeptember, Októberben esik. (De persze felelősséget semmire nem vállalok – lásd. ‘az időjárást nem tudjuk befolyásolni’)

IMG_8639

MI MERRE HÁNY MÉTER PLAYA-N – TÉRKÉP MAGYARÁZAT

Playa Del Carmen nem egy óriási város, de ezen belül is, ahova a túristák mennek az a rész relative kicsi, a belvárosra korlátozódik. A piros kör a képen jelöli a fő túrasti zónát. Ez a rész, ahol a ‘hires’ Ötödik utca (5ta Avenida) is van, ahol szó szerint egymást érik a kis boltok, éttermek, hotelek és különböző túrákat értékesitő helyiek.

A sárga kör egy keritéssel és biztonsági kapuval (plus őrökkel) körülkeritett magán közösséget jelöl a városon belül, amit Playacar-nak hivnak. Ebben a zónában rengeteg all inclusive 5*-s hotel, szálloda található. Itt csak kevés étterem és bevásárlási lehetőség van, leginkább óriási golfpályának és privát villáknak ad otthont ez a rész (a szállodákon kivül).

map

Playacarnak két része van, két külön bejárattal:

  • Playacar 1 (Phase 1) – ez a tengerparttal párhuzamos rész, ahol túlnyomó többségben túristák vannak, csak nagyon kevés ember lakik itt életvitelszerüen
  • Playacar 2 (Phase 2) – ez a ‘bentebbi/szárazföld felőli’ rész, ami nem közvetlen a tengerrel határos, itt is vannak szállodák, de leginkább magánházakban itt laknak a tehetős helyiek (expat-ok)

 

Taxizáshoz hasznos:
Utcabeosztás Playán:
Az utcákat calle (ejtsd: callye) vagy avenida névvel illetik leginkább. A calle a kisebb utcára mig az avenida a nagyobb utakra utal.

Az utcáknak az esetek 90%-ban nem neve van, hanem száma. 10 %-ban pedig elnevezték az utakat, főleg a nagyobbakat, de ezek a térképről szépen leolvashatóak. (Benito Juarez, Constituyentes, CTM stb.)

A CALLE-k páros számokból állnak (térképen pirossal jelölve) és kettesével mennek felfelé déltől észak felé. A kezdő pont Playa centro-jában van, a Benito Juárez nevü utca után. Innentől második (calle 2), negyedik (calle 4) , hatodik (calle 6)  stb utcának nevezik őket.

A második furcsaság az AVENIDA-knál van (zöld szin a térképen) , amik nem tudni milyen logika szerint ötösével mennek felfele a tengerparttól haladva a szárazföld felé. A tengerpart utáni első avenida a kivétel, ami az 1. sugárút nevet kapta (Avenida 1kékeszöld). De innentől befelé már ‘rendesen’ ötösével nő a számozás. Az Ötödik utca (Quinta Avenida) a sétálóutca, majd azzal paralel jön az Avenida 10,15,20 stb.

mapa

Ezzel a logikával ha belegondolunk, szinte mindig elég pontosan lehet tudni egy adott helyszin vajon hol helyezkdik el Playán belül, mennyire messze van a központtól.  Pl. gondoljuk el merre lehet vajon a Calle 38 és Avenida 15.

Itt a taxisokat is ezek alapján szokták navigálni, ugyanis házszámok nem nagyon vannak, ezért sokszor csak a Calle 38-ra kérjük magunkat az 5-ös és 10-es Avenida közé vagy két utca sarkára. (Gondoljunk csak New York-ra és hogy ott a filmekben az emberek mit mondanak amikor valahova menni akarnak).

Remélem hasznos volt a cikk a Playa del Carmen-re elsőként látogatók számára. Folytatással nemsokára jelentkezem.

Ha tetszett az írás és szeretnél még hasonlókat olvasni kövess a Facebook-on is.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑